Dünyanın en büyük "Cleantech" iş fikri yarışması: ClimateLaunchpad
Basın Bülteni
24 May, 2016 06:00
Dünyanın en büyük "Cleantech" iş fikri yarışması: ClimateLaunchpad
ClimateLaunchpad 28 ülkeyi içinde barındıran, dünyanın en büyük "Cleantech" iş fikri yarışmasıdır.

Temel amacı, Avrupa’nın “temiz enerji” potansiyelini ortaya çıkartmak ve bu alanda çalışan projelerin hayata geçmesini sağlamaktır. Kısacası, iklim değişikliğine hayır diyen her fikre kapıları açıktır. ClimateLaunchpad organizasyonun arkasında bulunan  Climate-KIC ise, 2010 yılında Avrupa Birliği’nin bir kurumu olan European Institute of Innovation and Technology tarafından kurulan ana iklim inovasyon girişimidir ve kamu, özel şirketler ve akademik kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Katılımcı projelerde aranan kriterler neler?

ClimateLaunchpad’e temiz teknoloji odağında çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkes başvurabilir. Bunun haricinde ise katılımcıların;

 •İş fikirleri üzerinden kurdukları şirketlerin 1 yıldan az süredir legal olarak faaliyet gösteriyor olması ve  mevcut karlarının olmaması,

 •İş fikrinin toplamda 200.000€’dan az bir yatırıma ihtiyaç duyması,

 •Daha önce iş fikrine bağlı herhangi bir ürün/prototip ya da çözümü ticari olarak satmamış olması gerekmektedir.

Başvuruların İngilizce olması şartı var. Bu konuda Türkiye ekibi olarak destek veriyoruz, bizimle pek çok kanalın yanı sıra ClimateLaunchpadTurkey Facebook sayfasından ( www.facebook.com/climatelaunchpadTurkey) irtibata geçebilecekleri gibi, yarışma sürecini bizzat yaşayan bir ekip olarak her türlü desteğe hazırız.

Projeler kimler tarafından değerlendiriliyor?

Değerlendirme ekibinde ise, farklı sektör ve uzmanlıktan profesyoneller bulunmakta. Detaylandırmak gerekirse, girişim sektöründe kendini ispatlamış bir profesyonel, temiz enerji sektöründe uzman kişiler, üniversitelerde teknik anlamda yetkin profesörlerden oluşan jüri üyelerimiz olacaktır.

Ödül kriterlerinde ise iş fikrinin farklı alanlardaki potansiyeli göz önünde bulunduruluyor. Bunlar ; “İş Fikrin Pazar Potansiyeli”, “İşgücü Yaratma Potansiyeli”, “Inovasyon ve Teknoloji Potansiyeli”, “İklime Etkisi”, “Proje Ekibinin Potansiyeli” ve “Yapılan Sunumun Kalitesi” olarak sıralanıyor.

Yarışmaya kaç ülke katılıyor? Sadece AB üyeleri mi?

Toplamda 30 ülke yarışmaya katılım sağlamakta. Ülkeler arasında, Avrupa Birliği üyesi olan İngiltere, Almanya, Yunanistan, Portekiz, Baltık ülkeleri gibi ülkeler var iken, Avrupa Birliği üyesi olmayan Ermenistan, İsrail, Türkiye gibi ülkeler de bulunmakta. Temel olarak,  ClimateLaunchpad olarak ana hedefimiz, ClimateLaunchpad’i global olarak bilinen bir marka haline getirmek, bu nedenle uzun dönemde AB ülkeleriyle başlayan serüveni daha da genişletmeyi hedefliyoruz.


Türkiye'nin katılımı nasıl oldu? Türkiye'de organizasyonu kimler yapıyor? değerlendirme kimler tarafından yapılacak?

ClimateLaunchpad’i Türkiye’de organize eden ekip olarak (İçten Eraybat, Ertan Özel ve Pınar Şardar) geçen yıl Türkiye’de yarışmanın temsiliyeti olmaması sebebiyle, iş fikrimizle Yunanistan adına yarışmaya katılmıştık. Bu yıl ise Türkiye’de temiz enerji girişimciliği adına çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünerek, yarışmaya Türkiye’yi de dahil etmek adına gönüllü olarak çalışmalara başladık. Hollanda’da bulunan ana ekiple birlikte çalışarak bu yıl ilk kez Türkiye’yi de ClimateLaunchpad ailesine katmayı başardık. 8. Yarışmayı kazanan projelere sunulan avantajlar, fırsatlar neler?

Bu yıl büyük finalin kazananları ilk 3 ekibi 10.000 Euro, 5.000 Euro ve 2.500 Euro nakit ödüller bekliyor.  İlk 10'a giren iş fikirleri  ise Avrupa’nın farklı ülkelerinde bulunan Climate KIC Accelerator Programına eşliğinde 95.000 Euro yatırım fırsatına ve 18 aylık profesyonel destek şansına sahip olacaklar.
9. Projelerin bir iş planı olması gerekiyor mu?

Hayır, iş planı kriteri aranmamaktadır. İlk 10’a kalan projelerimizi 2 günlük çalıştay sırasında , yurtdışında gelen eğitmenizin desteğiyle iş planını oluşturmaya başlayacaklar.
10. Daha önce kazanan projelerden örnekler verebilir misiniz?

Video
Bülteni paylaş
0 0